Presentationsteknik tips och råd inför presentationen

Tips och råd presentationsteknik

I denna artikel så får du en inblick i vad du bör tänka på när du skall göra en bra presentation. Vi kikar in lite i vad du behöver göra för att du skall kunna fullfölja en riktigt vass presentation.

Planerara och förberedera för en presentation

Planering och förberedelse är de avgörande stegen i utvecklingen av en effektiv presentation. Man kan börja med att göra en detaljerad forskning i ämnet. Du kan planera din data och fokusera på de intressen som din publik kan tänkas ha.

Det bör hållas i minnet att folk inte gillar presentationer drar ut för mycket på tiden. Man bör försöka göra det kort, och betona på de viktigaste punkterna.

Tips presentationsteknik

Ta tid på din presentation så du vet hur länge du håller på.

Presentationsteknik har en långvarig effekt på minnet av människor, så förbered bildspel som stöd för din presentation. Men att göra en visuell presentation innebär inte att du kan bombardera skärmarna med färgglada bilder och grafik, utan bör göras på ett snyggt sätt.

Välj ett gemensamt tema för alla bilderna och använd inte mer än 2-3 färger.

Att lyssna är en mer mödosam uppgift än att tala. Du kan se till att ingen slumrar bort under presentationen, genom att göra den dynamisk och intressant.

Öva för en presentation

Öva är det gyllene ordet för att kunna leverera en effektiv presentation. Du kan ha ett utmärkt manus och bra visuella hjälpmedel, men avsaknaden av praxis kan förstöra showen. Öva väl, och innan själva presentationen, gör det till en vana att uppträda inför en levande publik (vänner, familj eller kollegor) och be dem att ge tillräcklig feedback.

Presentationsteknik

Under en presentation ska du inte bara ställa ut dina idéer, men också dig själv. Så det är viktigt att klä sig formellt, som ditt utseende avslöjar din inställning till hela affären. Dessutom kommer nå tidigt på platsen hjälpa dig att planera, var du ska placera dig själv och kolla andra detaljer som bearbetning av bilderna.

Din presentation kan delas upp i fyra delar: inledning, huvuddel, slutsats och frågor

Inledning

Du kan starta presentationen genom att införa själv och ämnet. Börjar med en betydande novell eller anekdot kan hjälpa väcka en nyfikenhet hos publiken. Du kan också ge en glimt om strukturen på din presentation. På samma sätt skulle åhörarkopior ges en lista över de viktigaste punkterna.

Huvuddelen

Detta avsnitt fokuserar på större delen av din presentation. Du bör tala högt och tydligt, att lägga till lämpliga pauser. Ditt kroppsspråk bör avspegla ditt självförtroende och attityd. Man ska stå rakt, utan att luta eller trycka och använda gester för att förklara en punkt.

Att hålla ögonkontakt med din publik hjälper att hålla deras intresse. Om du gör en visuell presentation, vara säker på att det rör sig samtidigt med vad du säger. Du kan också göra anteckningar om hänskjutande dock inte läsa från dem.

Slutsats

Slutsatsen bör lämna en stark inverkan på din publik. Avbryt inte din presentation abrupt. De som lyssnar bör inse att du är på väg att avsluta presentationen genom ditt sätt att tala.

Utnyttja detta avsnitt att sammanfatta de viktigaste punkterna och åter betona syftet med din presentation. Du kan avsluta med en dramatisk not (citerar någon eller ställa en fråga), motiverande publiken att tänka på det.

Frågor

Samspel mellan dig och publiken kan göra presentationen levande. Du bör uppmuntra dem att ställa frågor och försöka ta itu med var och en av dem säkert.

Feedback form är ett annat alternativ där man kan be dem att skriva ned sina frågor och synpunkter på olika aspekter av din presentation.

Slutligen har varje presentatör att utveckla sin egen stil på presentationsteknik. Förberedelser i god tid kommer säkert att höja kvaliteten på din presentation.

Idén om att tala inför en stor publik kan göra en person nervös. Ändå kan du fram som en vinnare genom att sätta i ditt bästa för att komma med en effektiv presentation.

Detta var en inblick i hur man skall göra för att förbättra sin presentationsteknik i samband med en presentation.

Vill du lära dig mer om vad coaching är så ser du det här.

Tips och råd presentationsteknik